تدبیر زنان (11)
بهداشت بعد از زایمان
دوران بعد از تولد نوزاد را دوران نفاس گویند. که در نوزاد پسر 25 روز و نوزاد دختر 35 روز است. به محض بدنیا آمدن نوزاد مادر باید خود را بپوشاند تا سرما نخورد، خوب غذا بخورد اما غذای پرمایه و دیرهضم میل نکند چون بعد از تولد کبد شدیداً گرم است. غذای پرمایه این گرما را بیشتر کرده و بیم تشنگی زیاد و بیاشتهائی است.
در دوران بعد از زایمان برای مادر ممکن است مشکلات متعددی ایجاد شود مثل خونریزی بیش از حد، بند آمدن خون نفاس، تب نفاس، ورم شکم و درد رحم.
1) خونریزی زیاد در دوران نفاس
- پارچهای را در سرکه خیس کرده، بر شکمش گذارند
- داروهای بندآورندۀ خون بصورت داخلی بردارد مثل گلنار، کهربا، گل محمدی
2) بند آمدن خون نفاس
اگر بعد از زایمان و یا سقط بیم خونریزی کمتر از حالت طبیعی و یا بند آمدن خون باشد، باید سعی در ایجاد خونریزی کردچون احتباس خون میتواند باعث ورم در ناحیۀ رحم باشد.
- عطسه کردن در این حالت مفید است (عطسهآور)
- رساندن دود بعضی از مواد به مهبل مفید است مثل اسفند، خردل، مُرّ مکی و اگر پاسخ نداد
- جوشاندۀ بذر کتان بصورت داخلی استفاده شود
- فصد صافن ممکن است خون را به جریان اندازد و اگر با فصد خون به جریان نیفتاد حداقل از بروز ورم در ناحیۀ رحم پیشگیری میکند
- خوردن مخلوطی از خرما و شنبلیله مفید است
- سرکه انگبین
- انار شیرین و اب جو
3) تب بعد از زایمان
اکثراً علت بند آمدن خون و یا عفونت است
- اگر عفونت است درمان عفونت مثل مصرف سیاهدانه و روغن سیاهدانه
- اگر علت بند آمدن خون باشد
1- انار شیرین – آب جو
2- فصد صافن
3- سرکه انگبین
4) ورم کردن شکم
- مرزه، مصطکی به مقدار مساوی مخلوط و همراه غذا میل شود
- خوردن سیاهدانه هم مفید است
5) درد رحم
- نشستن در آب ولرم
- شکم و زیر شکم و مهبل را با روغن بنفشه ولرم چرب کنند