تدبیر زنان (15)
محل نگهداری نوزاد
جای نوزاد از نظر روشنی و تاریکی بهتر است رو به تاریکی باشد. از نظر درجۀ حرارت متعادل باشد، آفتاب مستقیم بر وی نتابد، به عبارتی در سایه باشد.
نوزاد را باید از صداهای شدید حفظ کرد تا به شنوایی وی آسیبی نرسد.
ضمناً در بالای سر وی و یا پهلوها روشنی چراغ و یا چیزی که جلب توجه وی را کند، نباشد. چون عضلات و اعصاب چشم نرم است و در جای خود استحکام ندارند. احتمال چپ شدن چشم نوزاد هست.
نوزاد را میتوان در گهواره گذاشت، گهواره را تکان داد و برای وی لالائی خواند. چون تکان دادن نوزاد و لالائی خواندن برای او باعث آرامش و لذت نوزاد است. اما بعد از شیر خوردن نباید گهواره را تکان داد چون میتواند باعث سوء هضم شود.
سر طفل در گهواره باید بالاتر از بدن او باشد. پس پایۀ گهواره در سمت سر نوزاد طوری طرحریزی شود که بالاتر قرار گیرد (به علت عدم صعود فضولات به سمت مغز).
حمام کردن
معمولاً تا 40 روز اول نوزاد روزانه یکبار حمام میشود و پس از استحمام کمی او را ماساژ میدهیم.
اما تعداد دفعات حمام بسته به فصل و قدرت بدنی نوزاد متفاوت است. مثلاً در فصل سرما میتوان روزی یک مرتبه تا یک روز در میان و حتی هفتهای یکبار نوزاد را حمام کرد و در فصل گرما روزی یکبار تا روزانه 2 بار وی را حمام کرد که بسته به قوت طفل و فصل متفاوت است. هر چه طفل قوی بنیهتر باشد میتوان تعداد حمام کردن را افزایش داد.
آب مورد استفاده در حمام باید نیمگرم باشد و در فصل سرد کمی متمایل به گرم باشد. دمای خود حمام معتدل باشد و هوا در آن جریان نداشته باشد چون میتواند باعث سرماخوردگی نوزاد شود.
نوزاد باید سریعاً شسته و خشک شود چون اگر حمام کردن طولانی شود باعث تحلیل رطوبت مفید داخلی طفل و جذب رطوبت خارجی مضر توسط اعصاب طفل است و باعث بیماری و ضعف نوزاد است.
حمام کردن بهتر است بعد از یک خواب طولانی و هضم شیر باشد. بنابراین اول صبح مفیدتر است.