گیاه شناسی (15)
زعفران :
همه کس می شناسد .
گزینش : بهترین زعفرانی است که تر و تازه و خوشرنگ و دارای بوی تند و خوش باشد . بر موی برگ آن اندکی سپیدی باشد . پر مایه و درست باشد . زود رنگ دهد ، چسبنده نباشد و خرد نگشته باشد .
مزاج : در اول خشک و در دوم گرم است .
خاصیت : قبض ، گدازنده ، و بسبب قبوضیتی که دارد پزاننده است . چسبنده است و گرمای معتدل دارد و باز کننده است . جالینوس فرماید : حرارتش از قبوضیتش قوی تر است . و روغنش گرمی دهد . خوزی گوید : زعفران به هیچ وجه غلظت را تغییر نخواهد داد . بلکه آنرا در حال خشکی نگه می دارد .عفونت را می زداید و تقویت درون کند .
آرایش : خوردن زعفران رنگ و رو را صفا دهد .
دمل و جوش : ورم را می گدازد، بر باد سرخ مالند مفید است
سر : سردرد آورد . زیان به سر می رساند . اگر با سیکی بخورند خماری از سر ببرد . خواب آور است و مایۀ تیرگی حواس است . شراب با زعفران مستی آوری است که حرکت را سلب می نماید . زعفران داروی ورم گرم داخل گوش است .
چشم : دیده را جلا دهد . اشک ریزی را منع کند . تیرگی چشم را برطرف کند . با به چشم کشیدنش کبودی چشم که از بیماری ها پیدا شده علاج شود .
سینه : شادی افزا و توانبخش قلب است . بیمارانی که از التهاب حجاب حاجز و پیچش شکم رنج می برند زعفران یا روغن آن را بوی کنند به خواب روند و نفس روان شود و ابزار تنفسی را نیرو بخشد .
اندامان غذا : دل بهم آور است . مخالف ترشی است که اشتها را در معده بر انگیزد و از اینرو زعفران اشتها را از بین می برد .
ولیکن با حرارتی که دارد کبد و معده را تقویت کند . و معده را دباغ دهد و قبض گرداند . بعضی گویند زعفران برای طحال خوب است .
اندامان دفعی : شهوت انگیز است . ادرار بول کند . زعفران را با موم یا زردۀ تخم مرغ و دوچندان روغن زیتون قاطی کنند در علاج سخت شدن زهدان و بهم آمدن دهانۀ آن و درد افتاده بود فوراً زایید .
زهر ها : گویند اگر سه مثقال زعفران را یک مرتبه بخورند از شادی سکته کنند و می میرند .
جانشین : هموزنش کوشنه و یک چهارم وزنش پوست دارچین ختایی است .