زنجبیل
مطالب زیر به وسیله ی لیست انتشار در واتساپ برای افرادی خاص فرستاده می شود که از امروز همون مطالب رو برای وبلاگی های عزیز هم میذارم
با سلام مجموعه مطالب "دارو در منزل"
زنجبیل
به فتح زاى و سکون نون و فتح جیم و کسر باى موحده و سکون یاى مثناة تحتانیه و لام به هندى تر تازه آن را ادرک و خشک آن را سونته نامند و سندهى نیز گویند.
ماهیت آن: بیخى (ریشه)است معروف نبات آن شبیه به نبات شقاقل و از آن کوچکتر و برگهاى آن باریک طولانى بقدر یک شبر و زیاده و بىگل و ثمر و در مازندران نیز به هم مى رسد و در بلاد هند و دکهن و گجرات و بنگاله بسیار مى شود و همیشه تازه آن به هم مى رسد و کوهى و دشتى نیز مى باشد کوهى آن بزرگتر هم در بیخ و هم در گیاه و زنجبیل بى ریشه سفید خشک را به هندى ستهوه نامند و این بهترین همه است و از چین که مرباى زنجبیل مى آرند دانه هاى بزرگ و بالیده و نهایت بى ریشه که مانند آن هیچ جا نمى شود.
طبیعت: تر و تازه آن در سیّم گرم و در اول خشک و خشک آن در دویّم خشک و با رطوبت فضلیه.
افعال و خواص آن: مقوى قوّت حافظه و هاضمه و معده و کبد و مفتح سده جگر و مبهى و محلل ریاح غلیظه معده و امعا و مقطع بلاغم (ج بلغم)و رطوبات غلیظه چسبیده به سطح معده و امعا و غیرها و مجفف (خشک کننده)آنها و ملین طبع و مخرج خلط غلیظ و رطوبات دماغى و حلق و برودت اعصاب و جهت فالج و کرم معده و یرقان سدى و تقطیر البول حادث از برودت و ضعف آلات بول و اسهال که از فساد غذا باشد و جهت رفع سموم حیوانى و تسکین تشنگى بلغمى و با نبات و کندر جهت رفع مضرت میوههاى تازه و رطوبت معده و با زرده تخم مرغ نیم برشت جهت ازدیاد منى و غلظت آن و با تربد مسهل رطوبات مفاصل و ساقین و معین قوّت مسهله تربد و با خولنجان و پسته جهت تقویت باه از اسرار است و اکتحال آن جهت غشاوه و سبل و بیاض و در دهان داشتن آن رافع تشنگى بلغمى و ضماد آن جهت تقویت اعضا و کزاز و رفع ریاح و بواسیر و اوجاع بارده و ورم بارد بلغمى و مایى و ریحى خصیه و سایر اعضا و با دو وزن آن حرمل اقوى است در تأثیر و به دستور مالیدن سفوف خشک آن و گرم نگاه داشتن آن موضع که هواى سرد بدان نرسد و به دستور با نصف وزن آن رازیانه خشک نرم کوبیده بیخته و با زرنباد نیز.
مضر حلق، مصلح آن عسل و روغن بادام.
مقدار شربت آن: تا دو درم.
بدل آن: دارفلفل است و جوارش و مرباى آن در قرابادین ذکر یافت و ضماد تر و تازه نرم سوده آن جهت داء الثعلب و تحلیل اورام ریحیه و بارده ماییه و تسکین اوجاع بارده نافع و نوع کوهى آن قوىتر و گویند چون آن را نرم بکوبند و بپزند و بر آب گوشت بپاشند و بخورند جهت دفع اوجاع مفاصل و امراض بارده رطبه و اورام بارده نافع و به دستور طلاى خشک آن و یا آب تازه آن و نیز نوع دیگر مى شود در هند و بنگاله که آن را انبه سونته مى نامند و بوى انبه خام از آن مى آید این نیز قریب به اول است در مزاج و خاصیت و تر و تازه این را اکثر ورق کرده با نمک و آب لیمو پرورده بعد از طعام براى تقویت هاضمه و تغییر مزه دهان اندک اندک مىخورند و خوشبو و لذیذ مى باشد و از نوع اول نیز تازه آن را ورق کرده به دستور با نمک و آب لیمو پرورده و یا خشک آن را کوبیده و بیخته با نمک و آب لیمو خمیر کرده اقراص مىسازند و به دستور تنقل(مانند نقل میخورند) مى نمایند.