تدبیر زنان (24)
شناسائی خلط شریک در تولید شیر
1) اگر شیر کمی به رنگ زرد متمایل است آبکی و تندمزه است، یعنی صفرا در آن وارد شده است.
2) اگر شیر سفیدتر از حالت عادی است و مزه و بوی آن کمی متمایل به ترشی دارد، بلغم وارد آن شده است.
3) اگر شیر پرمایه، غلیظ و اندک و تیره است یعنی سودا در تولید آن دخالت داشته است.
غذاهای مناسب جهت افزایش شیر
الف) مزاج معتدل:
1) خوردن ماهی شور
2) خوردن آب نخود خیس شده صبح ناشتا
3) خوردن بذر یونجه و عسل
4) سیاهدانه و عسل
5) بذر شوید + بذر تره + بذر شبدر + بذر شنبلیله + بذر یونجه را به نسبت مساوی مخلوط کرده و سپس در عرق رازیانه ریخته و روزانه میل شود.
ب) مزاج صفرا:
1) خوردن بذر خیار چنبر
2) خوردن مغز پختۀ حیوانات
3) نوشیدن شیر گاو و یا بز
4) گوشت ماهی، بزغاله و مرغ چاق
5) سوپ جو + شیر
ج) مزاج بلغم:
1) خوردن هویج
2) خوردن رازیانه
3) خوردن شوید
4) خوردن کرفس
5) سوپ آرد گندم + رازیانه + شنبلیله
د) مزاج سودا:
مصرف غذاهای گرم و تر مثل رازیانه، هویج و...
نکته:
اگر غلبۀ سودا و یا صفرا آنقدر شدید است که شیر تقریباً خشکیده و نخ مانند از پستان بیرون میآید، یعنی بسیار غلیظ و خشک است، علت بدگوهر بودن و کیفیت پایین خون است که حتی گاه با وجود زیادی آن توان تبدیل شدن به شیر را ندارد. در این وضعیت باید:
1- داروهایی که بسیار رطوبتبخش است بر پستانها بمالید مثل ضماد گل ختمی و...
2- غذاهایی که رطوبتبخش هستند زیاد مصرف شود مثل رازیانه، نخودآب و...