تدبیر زنان (30)
بیماریهای اطفال
در بیماریهای کودک ابتدا باید به حال شیر و دایه نگریست تا اگر اشکال در آن است ابتدا دایه و شیر وی را اصلاح کرد و در درجۀ بعد به بچه توجه کرد.
1- صرع اطفال
اگر متواتر و پیدرپی واقع شود امالصبیان والاّ ریحالصبیان گویند.
علائم: بصورت ناگهانی بروز میکند، طفل بیهوش میشود و دستها و پاها منقبض میشود، چشمها از حالت طبیعی خارج شده، از دهان کف میآید. اگر حمله شدید باشد پس از به هوش آمدن، ناآرام است، گریه میکند و شیر نمیخورد. اما اگر حمله خفیف باشد، سریعاً به حالت اولیه باز میگردد.
علت آن: این بیماری در بچهها از بدو تولد تا سه سالگی و نهایتاً تا 5 سالگی بیشتر عارض میشود و اکثراً با رسیدن به سن بلوغ بهبود مییابد.
اکثر موارد علت آن رطوبت زیاد مغز و یا اختلال هضم در دایه به علت خوردن غذاهای غلیظ مثل گوشت گاو و... است. رطوبت زیاد بدن و مغز طفل در اکثر موارد هنگامی که جنین در رحم مادر است و یا بعد از تولد کمکم کاهش مییابد. اما گاه به علل مختلف مثل هیجان، نوع تغذیه و یا هر علت دیگر این رطوبت کم نمیشود و حتی گاه بیشتر هم میشود که میتواند باعث بروز صرع در طفل شود.
اگر رطوبت به همراه حرارت باشد، حرارت باعث تولید باد از رطوبت است و چون اعصاب کودکان نسبت به باد نفوذپذیر است با نفوذ باد در آنها منجر به ایجاد بیماری در طفل میشود.
اگر علت سوء مزاج طبیعی (افزایش رطوبت مغز) باشد با فاصلۀ کمی از تولد خود را نشان میدهد. اما اگر علت مصرف غذاهای نامناسب به وسیلۀ دایه باشد، دیرتر بروز میکند.
بسته به اینکه رطوبت مغز چقدر است میتواند صرع شدید (امالصبیان) و یا خفیف (ریحالصبیان) اتفاق افتد.
علامت نوع کشنده: زودبهزود و پیدرپی اتفاق میافتد و هر دفعه نسبت به دفعۀ قبل به علت کثرت و غلبۀ مادۀ آن و پرشدگی همۀ بطون مغزی شدیدتر اتفاق میافتد که در این نوع بیم هلاک طفل هست.
اما در نوع خفیف به علت کمی ماده دیربهدیر اتفاق افتاده و هر دفعه خفیفتر از دفعۀ قبل است.
درمان:
در صرع طفل شیرخوار اگر حمله کوتاه مدت باشد و احتمال تکرار حمله کم باشد، به عبارتی مادۀ ایجادکنندۀ آن کم و رقیق باشد، میتوان هیچ اقدام درمانی انجام نداد چون در بسیاری از موارد روشهای درمانی نامناسب میتواند مادۀ کم و رقیق را به مادۀ غلیظ و زیاد تبدیل کند. اما بطور کلی در درمان هر بیماری و از جمله صرع ابتدا باید خلط و مزاج غالب را تشخیص داد، سپس سعی در تعدیل آن کنیم و در کنار آن اقدام به درمان بیماری نمائیم.
در درمان کودکی که دچار حمله صرع است، علاوه بر کودک باید دایه را مورد توجه قرار داد تا اگر علت حمله نوع شیر دایه باشد، با تغییر تغذیه دایه شیر اصلاح شود. مثلاً استفادۀ دایه از شیر بز، گاو و... میتواند احتمال صرع را در طفل بیشتر کند. از طرفی در ابتدای هر ماه قمری رطوبات بدن بیشتر میشود. پس در طفلی که سابقۀ صرع دارد در این زمان طفل و دایه را باید مورد توجه بیشتر قرار داد و داروهایی که خشککننده و کمکنندۀ رطوبت هستند مثل زنجبیل، مُشک، اسفند و... مورد استفاده قرار گیرند.
از طرفی زمانی که طفل گریۀ بیعلت میکند و یا دچار بیخوابی میشود و یا تنفس نامنظم دارد و یا دچار یبوست میشود، میتواند علامت شروع صرع باشد. پس در این زمانها با استفاده از داروهای گرم خوراکی و موضعی از بروز صرع میتوان پیشگیری کرد.
- مثلاً کف دست و پای را ماساژ داده و اگرکف دست و پای را با جسمی خشن بمالید بهتر است.
- بوئیدن شوید، مرزنجوش و سداب مفید است.
- مالیدن روغن گل با آب نیمگرم بر بدن مفید است
- اگر قطعهای مرجان را گرم کرده و رگی را که بین دو ابرو است در موقع حمله با آن داغ کنند خیلی مفید است.
بطور کلی هر اقدامی که میتوانند انجام دهند تا هر چه زودتر حمله تمام شود چون هر چه حمله طولانیتر شود، مضرتر است.
در غلبۀ صفرا:
بدن گرم است، لبها خشک شده و علائم شدت گرمی بارز است. در این افراد در جهت سرد و لطیف کردن صفرا اقدام میکنیم. از داروها، نوشیدنیها، ضمادها، طلیکنندهها و قطرهها و... سردکننده استفاده میکنیم.
- مغز فلوس، ترنجبین و شیرخشت، گل بنفشه و شاهتره مفید هستند.
- ضمناً از یک ملین مسهل لطیف مثل گل ختمی استفاده میکنیم.
- از داروهای خنک میتوان تخم و عرق کاسنی، عناب و سپستان را نمونه آورد.
- حجامت هم مفید است.
از مرطوبکنندههای مغز، شیر دایهای که طفل وی دختر است میباشد. این شیر را بر ملاج طفل میریزیم. گذاشتن کدوی رنده شده بر روی ملاج، مالیدن روغن گل سرخ بر بدن نیز مفید است. موارد گفته شده در حین حمله جهت از بین رفتن حمله کاربرد دارد.
اگر علت بلغم است:
بیشتر موارد صرع به علت افزایش بلغم و غلبۀ آن بر مزاج فرد است.
- خردل را سائیده در سرکه ریخته و سپس بر آهن گداخته میریزیم و بخار آن را به بینی میرسانیم.
- مرزنجوش و زیرۀ کرمانی را نرم سائیده در شیر دایه حل کرده و به طفل بخورانید
- استفاده از مواد مسهل و ملین که دفع بلغم کند، مثل رازیانه، اسطوخودوس و مرزنجوش مفید است
خوردن روغن بادام نیمگرم مفید است.