خواب و بیدارى
قبلا در زمینه هاى خواب سنگین، خواب سبک، بیدارى و بی خوابى بیاناتى کردیم و گفتیم که در حالات معینى براى پدید آمدن و از بین رفتن آنها چه باید کرد. این بحث را در طب جزئى باز ادامه خواهیم داد. در اینجا فقط بنکات زیر اکتفا مى کنیم:
اگر خواب به اعتدال باشد اعمال نیروى طبیعى بخوبى انجام مى گیرد، نیروى روانى مى آساید و بر گوهرش مى افزاید. حتى مى توان گفت از آنجا که خواب سستى آور است نمى گذارد روح- هر روحى که باشد- بگدازد. باین جهت طعامى که در حال هضم شدن است بهتر (در خواب) هضم مى شود و ناتوانى هائى که بر اثر انواع تحلیل رفتگى ها به انسان دست داده است تلافى مى گردد. تحلیلرفتگى ها چه بر اثر خستگى و چه بر اثر جماع و یا خشم و غیره باشد جبران مى گردند.
اگر خواب معتدل با اعتدال کمى و کیفى خلط ها برخورد کند، ترى بخش و گرم کننده است و براى پیران بسیار سودمند مى باشد زیرا نمناکى را حفظ و ترمزاجى را بحال خود نگه مى دارد. هم ازاین روست که جالینوس فرموده است: «هر شب یک عدد کاهوى کوچک معطر مى خورده است». کاهو خواب آور است و معطر کردن آن براى از بین بردن سردمزاجى کاهو است. جالینوس مى فرماید: «از روزى که این کار را مى کنم زیاد مى خوابم». منظورش این بوده است که اکنون من پیر هستم و نم بخشیدن خواب براى من خوب است. در حقیقت توصیه جالینوس براى کسانى که خواب از آنها گریزان است بهترین علاج است و اگر بعد از هضم کامل غذا استحمام کنند و آب گرم زیاد بر سر بریزند، بهترین کمکى باین علاج خواهند کرد. لیکن چاره بی خوابى را که موثرتر از روش نامبرده باشد در بحث معالجات ذکر خواهیم کرد.
سلام
بالاخره ی مطلب قابل فهم یافت شد
تشکر