مزاج اندام های بدن
اندام هاى داراى مزاج گرم به ترتیب اولویت
1- گرم ترین اندام هاى تن، روان است و دل که خاستگاه آن است.
2- خون که با وجود منشاش از جگر به مناسبت اصطکاک دائم با قلب، از جگر گرم تر است.
3- جگر که شبیه خون لخته شده است.
4- گوشت که از لحاظ گرمى پس از جگر قرار مى گیرد و علتش این است که گوشت با رشته هاى سردپى (عصب بارد) درهم آمیخته است (رشته هاى سردپى در گوشت وارد شده اند).
5- ماهیچه ها که گرماى آنها بسبب آمیزش با عصب و زردپى (رباط) از گوشت ساده کمتر است.
6- طحال که خون در آن به رنگ تیره است.
7- کلیه که خون در آن زیاد نیست.
8- دسته رگ هاى ضربان دار که گرمى آنها نه از آن است که ذاتا رگ هستند بلکه از این لحاظ که گرمى خون و روان را که در آنها جریان دارد، مى گیرند.
9- دسته رگ هاى بدون ضربان که گرمى آنها از وجود خون است.
10- پوست معتدل کف دست.
اندام هاى داراى مزاج سرد- بترتیب اولویت
1- بلغم
2- پیه
3- چربى
4- مو
5- استخوان
6- غضروف
7- زردپى (رباط)
8- وتر
9- غشاء (شامه)
10- عصب
11- نخاع
12- مغز
13- پوست
اندام هاى داراى مزاج مرطوب، بترتیب اولویت
1- بلغم
2- خون
3- چربى
4- پیه
5- مغز
6- نخاع
7- گوشت پستان و بیضه ها
8- شش
9- جگر
10- طحال
11- کلیه
12- ماهیچه ها
13- پوست
این رده بندى از جالینوس است، ولى باید بدانى که شش ها بطور غریزى و سرشتى بسیار مرطوب نیستند، زیرا هر اندامى در مزاج غریزى همانند اندام غذا دهنده خویش گردد و شبیه آن نوع مزاج عارضى است که سهمش در آن بیشتر است، و شش از گرم ترین خونى که با صفراى بیشتر آمیخته است تغذیه مى کند. این نکته را نیز جالینوس بما آموخته است.
در این اعضاء رطوبت زیادى مجتمع مى شود که ناشى از بالا رفتن بخارات بدن است و همچنین از سرازیر شدن رطوبت بوسیله نزله ها (سرماخوردگى که تب و سرفه مى آورد) به سوى آن اعضاست. پس باید چنین نتیجه گرفت که رطوبت غریزى جگر از رطوبت غریزى شش بیشتر و در نم پذیرى (تر شدن) به آن نزدیک تر است، هرچند پایدارى در تر بودن شاید او را در گوهرش نیز مرطوب تر کند. و همچنین باید به نحوى به کیفیت بلغم و خون پى ببرى، چندانکه رطوبت بلغم از نم پذیرى آن است و رطوبت خون از نفوذ رطوبت در گوهر آن مى باشد.
نم ناکى بلغم آبکى خودبخود بیشتر از رطوبت خون است، خون نیز در مسیر نضج خود بخش اعظم رطوبت را از دست مى دهد و آن به بلغم مى رسد که آبکى است و آن رطوبت خونى است که تغییر شکل داده است. از آنجا پى مى برى که بلغم طبیعى در واقع خون است که تا اندازه اى تغییر یافته است.
اندام هاى داراى مزاج خشک
1- مو که از بخار دخانى (دودى) است که در آن بخش بخار از بین رفته است و تنها دود آن به سفتى گرائیده است.
2- استخوان که سخت ترین اندام بدن و مرطوب تر از موى است. از آنجا که استخوان زاده ى خون است و براى رطوبت غریزى بسان خشک کن عمل مى کند و آن را جذب مى نماید ازاین روست که بسیارى از جانوران از استخوان تغذیه مى کنند و موى چنین خاصیتى ندارد و یا شاید به ندرت چنین اتفاق افتد، همچنان که پنداشته اند موى براى شب پره غذائى گوارا و هضم شدنى است. لیکن اگر دو مقدار برابر از استخوان و موى را در قرع و انبیق تقطیر کنیم آب و چربى که از استخوان مى تراود بیشتر و دُردى(ته نشین) که باقى مى ماند کمتر از درد موى است.
پس استخوان مرطوب تر از مو است.
3- غضروف
4- زردپى
5- وتر
6- غشاء (شامه)
7- شریان ها (رگ هاى ضربان دار)
8- وریدها
9- عصب حرکتى: این عصب سردتر و خشک تر از حد اعتدال است
10- قلب
11- عصب حسى: این عصب سردتر از حد اعتدال است، لیکن خشک تر از این حد نیست و شاید هم به اعتدال نزدیک باشد
12- پوست.